Köszöntjük Pusztafalu község honlapján!
Mester Ferenc verse ekképp kezdődik: "Ahol én születtem..." Ezen sorral köszöntjük most kedves idelátogatóinkat!
Ahol mi születtünk, Pusztafalu, egy a Felső-Hegyközben található törpefalu, ami immáron több évszázados múltra tekint vissza. A hegyközi településekre jellemző, hogy zárt közösségek, melyek megőrzik hagyományaikat, tradícióikat még ebben a felgyorsult világban is.
Reméljük személyesen is megtapasztalják az itteniek vendégszeretetét és a táj felejthetetlen szépségét, melyet honlapunkon keresztül
szeretnénk most Önöknek bemutatni.
Településtörténet (folytatás)
  • A Pusztafalusiak a mongolok ( a tatárjáráskor ezen a vidéken maradat) leszármazottjai.
  • Messze földön híresek voltak a falu kádár mesterei mely mesterség apáról fiúra szállt.
  • Pusztafalu híres szülöttei a Szádeczkyek. Szádeczky Sámuelt a szabadságharc alatt betöltött magas katonai funkciója miatt száműzték Pusztafaluba. Szádeczky Sámuel a település lelkipásztora és tanítója lett. Ő tanította meg a pusztafalusiakkal a verbunkosra épülő csárdást, melyet még napjainkban is tanítanak művészeti intézményekben. Az 1920-30-as években az országos Gyöngyös-bokréta mozgalomban a falu néptáncosai hatalmas sikereket értek el, melynek köszönhetően Németországban, Bulgáriában, Amerikában, Lengyelországban is lehetőség nyílt Magyarországot és a településünket Pusztafalut népszerűsíteni. Fiai Szádeczky-Kardos Lajos (1859-1935) történész, Szádeczky-Kardos Gyula (1860-1935 geológus fiai Pusztafaluban születtek, Szádeczky Kardos Elemér (1903-1984) geológus már Kolozsváron.
  • A szájhagyományoknak és az írásos emlékeknek köszönhetően nagyon sok népdal maradt fenn.
  • Több mint 20 évvel ezelőtt sorozatszerűen vetítettek filmeket településünkről
  • Mátyu Alíz író, szociológus, lapszerkesztő, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus munkatársa, előbb falukutató, majd a Szín - Közösségi Művelődés című szakmai folyóirat alapító főszerkesztője, Az Eötvös Collegium "Eötvös kollégisták voltak..." sorozatának sorozatszerkesztője, A Pápai Művelődéstörténeti Társaság alelnöke, majd 2014-től a Szélesvíz. Pápa város folyóirata főszerkesztője írta meg könyveit Pusztafaluról. - Maga-ura parasztok és uradalmi cselédek (1984) - Pusztafalu (1987) - Faluregény (1987)
  • Falu parasztköltője Mester Ferenc XX. század elején élt.
Történelmi tények

Információk

Az oldalon található tartalom, beleértve a képeket, cikkeket és kódokat Pusztafalu Község Önkormányzatának tulajdonában állnak. Amennyiben más forrásra hivatkozik, minden esetben megjelölésre kerül az eredeti forrás. A tartalom másolása írásos engedély nélkül szigorúan tilos és jogi következményeket von maga után. Kinézet és kód tomkobettina@gmail.com

Díszpolgáraink

Mester Ferenc
Palágyi Ernő
Soltész Miklós

Elérhetőségek

Pusztafalu Község Önkormányzata
3995 Pusztafalu Fő út 68.
E-mail: polghivatal.pusztafalu@gmail.com
Telefon/Fax: 0647/340030
Facebook: http://facebook.com/pusztafalu3995
www.pusztafalu.hu | Pusztafalu Község Önkormányzatának hivatalos weboldala | Minden jog fenntartva © 2016